30.5 C
Craiova
joi, 6 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalMandate pentru ilegalităţi

Mandate pentru ilegalităţi

Dintr-o inventariere sumară a deciziilor prin care Consiliul Local Municipal Craiova a masacrat spaţiile verzi reiese că aleşii au adoptat cel puţin opt hotărâri nelegale în perioada ianuarie – iulie 2006.

Consilierii locali ai Craiovei au votat cel puţin opt hotărâri cu încălcarea dispoziţiilor legale în domeniul protecţiei mediului. Prin aceste decizii, destinaţia de zonă verde a unor terenuri a fost schimbată în zonă pentru construcţii, deşi Ordonanţa de Urgenţă nr. 195 din 2005 interzicea acest lucru. Potrivit art. 71 din OUG, „schimbarea destinaţiei terenurilor amenajate ca spaţii verzi prevăzute în planurile urbanistice este interzisă“. Actul a intrat în vigoare pe 30 ianuarie 2006 şi a produs efecte juridice în această formă până în iulie 2006, când a fost republicat, articolul 71 fiind îmblânzit prin introducerea unor excepţii: spaţiile din domeniul privat. În traducere, primăria putea trece lejer un teren din domeniul public în cel privat pentru ca apoi să-i semneze condamnarea la ciment. Hotărârile nr. 54, 58, 92, 142, 149, 173, 180 şi 295 sunt doar câteva dintre actele ilegale adoptate de Consiliul Local Municipal Craiova în perioada în care OUG nr. 195 interzicea hăcuirea spaţiilor verzi.

Dilema „amenajării“

Potrivit şefului comisiei de urbanism a consiliului local municipal, Emilian Ştefârţă, aceste acte administrative au fost votate cu girul juriştilor. „Discuţii asupra regimului urbanistic al acestor terenuri au fost tot timpul. La vremea aceea s-a pus de mai multe ori problema să lămurim ce înseamnă «amenajate ca spaţii verzi», iar juriştii au spus că numai acele terenuri în care municipalitatea a investit ar intra în această categorie şi au dat vize favorabile schimbării destinaţiei“, a spus Emilian Ştefârţă.

Secretara primăriei, Nicoleta Miulescu, nu a putut fi contactată pentru a ne explica ce înţelege din art. 71 al OUG nr. 195, însă un lucru este limpede: toate spaţiile în discuţie sunt prevăzute în planurile urbanistice ca verzi, dovadă stând chiar hotărârile de consiliu nelegale în care scrie negru pe alb care le este destinaţia urbanistică iniţială. Nici în privinţa amenajării, lucrurile nu sunt foarte complicate, atâta vreme cât a aranja, a organiza un spaţiu în scopul creşterii şi întreţinerii vegetaţiei este sinonim cu a-l amenaja. Iar primăria nu a făcut aceste eforturi gratis niciodată. Ordonanţa „verde“ nr. 114, adoptată recent de guvern, publicată în MO din 22 octombrie 2007, interzice explicit schimbarea destinaţiei zonelor verzi în pământuri bune pentru construcţii, lămurind ce sunt acelea spaţii verzi: „terenuri amenajate şi/sau prevăzute ca atare“. Dilema amenajării este astfel eliminată, fiind de ajuns ca respectivul pământ să apară în scripte ca spaţiu verde.

Chioşcurile consilierilor, desfiinţate

Doi consilieri locali aproape că reuşiseră să fenteze şi ei legea, obţinând pe sub mână spaţii verzi pentru ca odraslele lor să-şi planteze chioşcuri în loc de copaci şi terase în loc de iarbă şi flori. Este vorba de Aurel Bojenoiu şi Eugen Iordache. Numai că ei au fost mirosiţi de presă, iar acum, un coleg de-al lor vrea să-i excludă de pe lista corupţiei din Primăria Craiova, propunând modificarea hotărârilor prin care şi-au primit porţiile. Dacă proiectul va fi votat, Bojenoiu şi Iordache vor fi nevoiţi să-şi ridice acareturile, în caz contrar primăria văzându-se obligată de lege să acţioneze cu buldozerul. Varianta intrării în legalitate, prin scoaterea terenurilor la o licitaţie de formă, cade, întrucât destinaţia celor două spaţii verzi nu a fost niciodată schimbată prin votul consilierilor, iar acum este imposibil datorită OUG nr. 114 din octombrie 2007.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII